Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 88 гости и 0 регистрирани потребителя онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


* Software: Топ 10 на най-често откриваните от Panda ActiveScan вируси и spyware през юни 2005
Пуснат 05 Юли, 2005 - 00:47

Panda новини Както всеки месец, Panda Software публикува класацията си на десетте най-често откривани вируси от Panda ActiveScan, online решението на Panda. Новата версия на това средство, което вече открива и шпионски софтуер, бе реализирана наскоро. Базирано на това нововъведение, Panda Software също така съставя класация за най-често откриваните през последния месец шпионски програми.
Класирането на най-разпространения злонамерен код този месец включва три червея, четири троянски коня, една уязвимост и един Visual Basic скрипт. Както и през изминалите два месеца, най-разпространен бе exploit Mhtredir.gen. Той се опитва да се възползва от уязвимости, които не се били поправени в компютъра, който атакува. За да се предпазите от тази атака е необходимо да обновявате редовно инсталирания на компютъра софтуер. Този месец класацията Топ 10 има някои разлики в сравнение с майската, с изключение на DC варианта на троянския кон Mitglieder, който се разпространи широко (свързан с друг троянски кон, известен като Downloader.CYB) и два вида злонамерен код, съврзан с online измамите.

Появяването на троянския кон Citifraud.A и вируса Smitfraud.A в класацията през последния месец, потвърдиха добиващото все по-голяма популярност мнение, че авторите на такъв злонамерен код очакват финансови изгоди от действията на своите творения. Smitfraud.A е компонент от adware програма, която има същото име и отчита цялата информация, която се изпраща от браузъра, запаметявайки всички Интернет навици на потребителите и дори изтегля и стартира съмнителна spyware програма на компютъра, за да може да изнудва потребителя да си купи предлаганото от зловредния код решение. Целта на Citifraud.A е да краде банковите детайли на потребителите - един феномен, наречен phishing. За да постигне тази цел, този злонамарен код използва HTML файл, който съдържа линк към уеб страница, която е имитация на истинската страница на банката. Чрез използването на уязвимост в Internet Explorer, този злонамерен код може да фалшифицира адреса, който се показва в адресната лента (address bar) на браузъра, претендирайки, че е този на истинската банка.

Друго средство, създадено да прави пари са ботовете (bots), които се появяват в тази класация под формата на Gaobot и SDBot.ftp (скрипт за бот със същото име). този тип злонамерен код се използва за отварянето на задни врати в компютрите, които заразява чрез експлоатиране на уязвимости и очаква команди, получавани често чрез IRC приложения. Това позволява на ботовете да създават и настройват мрежи, така че този тип злонамерен код може да се използва за извършването на кооридинирани атаки за изпращане на реклами, спам и т.н., като по този начин служат на своите създатели.

Друг злонамерен код, който си струва да бъде отбелязан е черевят Netsky.P, който въпреки, че се появи преди година все още поддържа високата си скорост на заразяване. Този червей използва уязвимости, включително и пропуск в системата, който му позволява да стартира приложения, когато включеното към неговото съобщение приложение се разглежда в Рreview Рane на пощенския клиент. За да пазите този злонамерен код далеч от компютъра си, е важно да не отваряте каквито и да било прикачени файлове, особено, ако идват от напълно непознат подател. Изтрийте писмата, които на пръв поглед имат необичаен стил (съобщения на чужд език, странна тема и т.н.).

Пълната класация е следната:

Вирус - % заразяване

Exploit/Mhtredir.gen - 2.64
W32/Sdbot.ftp - 2.23
W32/Netsky.P.worm - 2.14
Trj/Qhost.gen - 2.13
W32/Gaobot.gen.worm - 1.25
VBS/Psyme.C - 1.11
Trj/Small.GV - 1.08
Trj/Mitglieder.DC - 1.01
Trj/Citifraud.A - 0.87
W32/Smitfraud.A - 0.85
Топ 10 на най-често откриваните от Panda ActiveScan вируси и spyware през юни 2005 | Вход/създай акаунт | 0 Коментара
Коментарите принадлежат на автора. Не носим отговорност за съдържанието им.




pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh