Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 71 гости и 0 _MEMBER0 онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


Celeron-M срещу Pentium-M

Идеята на тази статия е да сравни по един модел от двете серии мобилни процесори на Intel, като производителност, възможности и цена. В крайна сметка ще се опитаме да установим коя от двете серии процесори е по-добра и е по-подходящият избор, в зависимост от изискванията на потребителя.
Статията е осъществена с помощта на АСБИС България.

Спряхме се на следните модели
- Celeron-M 350 с работна честота 1.3 GHz, 1MB cache, socket 479, 400 MHz FSB
- Pentium-M 725 с работна честота 1.6 GHz, 2MB cache, socket 479, 400 MHz FSB
За тестова платформа използвахме шаси NBM 12M3W, окомплектовано с 512MB DDR333 Kingston памет и 40GB Samsung 5400 RPM твърд диск.

Резултатите:
Всички резултати са изнесени в таблицата по-долу, за по-лесно сравнение. В третата колона са изнесени резултатите в полза на Pentium-M процесора като процентно съотношение спрямо тези на Celeron-M.

Преди да започнем да коментираме резултатите, трябва да отбележим няколко основни неща, а именно:
- разликата в работната честота между двата процесора е 300 MHz в полза на Pentium-M, при една проста сметка получаваме, че Pentium-M е с 23% по-бърз като тактова честота
- Pentium-M процесора е с два пъти по-голям обем на кеш паметта от второ ниво - 2MB, срещу 1MB за Celeron-а
- и двата процесора са предназначени са socket 479 и работят на 400 MHz честота на шината



Веднага прави впечатление, че резултатите от CPU теста на Sandra са с точно 23% (разликата в процентно съотношение между честотите на двата процесора!) по-добри при Pentium-M. В случая размера на кеш паметта не играе никаква роля и ако бяхме използвали 1.6 GHz Celeron-M сигурно щяхме да видим еднакъв резултат.

Всъщност този резултат не е никак учудващ, тъй като и двата процесора са на базата на една и съща архитектура, но с тази разлика, че Celeron-M е с малко поорязани възможности. Това се изразява в наполовина по-малкото кеш памет и липсата на Intel Enhanced SpeedStep технологията за оптимално енергопотребление. На практика тази технология позволява при Pentium-M процесорите да се променя динамично работната честота на процесора и неговото напрежение, в зависимост от моментното натоварване. Идеята е да се удължи максимално продължителността на работа при захранване на мобилните компютри от батерията. Доколко има ефект от тази технология ще разберем малко по-напред в статията.

Но да се върнем в началото на таблицата с резултатите, при 3DMark2001SE разликата е съвсем незначителна, докато при Need For Speed Underground 2 тя достига до 13-18%, като при low detail и на двата процесора играта може да бъде играна прилично при резолюция 1024х768 точки.

Общият резултат на PCMark 2004 показва 10% по-добро представяне на Pentium-M при използване на захранване от електрическата мрежа и едва 4% при преминаване на батерията.

Разлика в скоростта на работа с паметта почти няма, като и при четене и при запис сме под 1% предимство отново за Pentium-M процесора.

Най-сериозна разлика се забелязва при синтетичния тест Super PI, който извършва сложни математически изчисления. Тук разликата е 16% при изчислението на 1M и достига до 30% (почти двойно увеличение) при 2M. Трябва да отбележим, че при останалите синтетични тестове и реални приложения разликата не достигна чак толкова висока стойност.

В теста за компресия на WinRAR разликата достигна до едва 6%, което се изразява в едва 18KB/s по-бързо архивиране на файловете при използване на Pentium-M процесора.

Накрая опираме до най-съществената част, където ни очаква изненада. При захранване от батерията получаваме едва 6-7% по-дълго време за работа (10-11 минути) при системата с Pentium-M. Това е резултата получен при тест с гледане на АVI видеоклип, с DivX компресия, през DVD устройството на мобилния компютър. Това уточнение е много важно, тъй като при това положение и двата процесора са прилично натоварени и работят на максималната си мощност. Така получаваме около 24.5W консумация от Celeron-M и около 21W консумация от Pentium-M процесора. Именно заради тази малко по-голяма консумация на електроенергия Celeron процесора издържа с около 10-11 минути по-малко. При това положение обаче допълнителните възможности на Pentium-M процесора (Intel Enhanced SpeedStep технологията, за която вече стана дума) остават неизползвани. За да има ефект от тази възможност е необходимо процесора да не бъде сериозно натоварен през цялото време, например при слушане на MP3 музика или браузване в Интернет, живота на батерията ще бъде допълнително удължен при използването на Pentium-M процесора.
Както би трябвало да се досетите и сами, при постоянно 100% натоварване на процесора (дори на една постоянна работна честота) консумацията на електроенергия е по-голяма, отколкото когато процесора е в ненатоварено (idle) състояние. Затова и ако проведем тест с просвирване на MP3 песни на двата процесора ще получим малко по-добри резултати по отношение на продължителността на работа мобилния компютър захранван от батерията. При Celeron-M времето нараства до 3 часа и 2 минути, което е с 22 минути повече отколкото при гледане на видеоклипове. При Pentium-M обаче, резултата е доста по-добър естествено в следствие на използването на Intel Enhanced SpeedStep технологията. Това, което се случва благодарение на нея е намаляване на тактовата честота на процесора от 1600 до 600 меагахерца и на работното напрежение от 1.34V до 0.988V. При това положение няма как да не намалее значително и консумацията на електроенергия и да бъде удължен живота на батерията до цели 3 часа и 32 минути, което е с 41 минути по-голяма продължителност на работа отколкото при гледане на видеоклипове.
Intel Enhanced SpeedStep технологията дава възможност на потребителя да поеме динамичния контрол на честотата и напрежението на Pentium-M процесора с помощта на специален софтуер, при което да се постигне дори още по-добра издръжливост на батерията. Повече подробности за това очаквайте в допълнителна статия.

Какво да изберем все пак
Все още не сме обърнали внимание на най-сериозната разлика между двата процесора, а именно в цената. Както добре знаем тя е един от най-честите определящи фактори при избора на компютърна система или компоненти за такава. Ето какви са цените на двата процесора:
- CPU Mobile Celeron-M 350 1.3GHz (400MHz, 1MB) S479 box - 109$
- CPU Mobile Pentium-M 725 1.6GHz (400MHz, 2MB) S479 box - 240$


Ясно се вижда, че Pentium-M модела е над два пъти по-скъп (около 120%) от Celeron-M процесора, при това положение човек неимоверно се замисля дали не може да си спести 131$ от процесора и да ги използва за повече памет, по-голям диск или по-добро оптично устройство. В крайна сметка това наистина не е много лоша идея, въпреки че е добре да уточним кога все пак по-добрия избор си остава Pentium-M процесора, макар и значително по-скъп.
Основното предимство на Pentium-M, което изтъкват и от Intel, е Enhanced SpeedStep технологията водеща да по-дълготрайно ползване на мобилния компютър при захранване на батерия. Тук идва и момента на истината, ако смятате по-често да използвате преносимия компютър на батерия (да го носите с вас навсякъде и да го ползвате в движение) то наистина има смисъл от Pentium-M. При това положение е добре даже да се оборудвате и с допълнителна резервна батерия за всеки случай ;)
Ако обаче лаптопа ще прекарва по-голямата част от времето на бюрото ви и ще бъде включен в електрическата мрежа, то ефекта от наличието на тази технология няма да си заслужава разликата в парите. Като стана дума за нея, на фона на ниската разлика в производителността и голямата в цената също не е лоша идея да се позамислите за Celeron-M.
Ако търсите топ производителност за мобилния си компютър, отново ще трябва да се насочите към Pentium-M, защото Celeron-M процесорите достигат до модели с максимум 1.6 GHz тактова честота, a Pentium-M до 2.26 GHz. Остава само въпросът, дали наистина ви е необходим толкова мощен процесор за бизнес клас мобилен компютър? Или пък ако смятате да го ползвате като мултимедиен развлекателен център, включително да играете и на най-новите игри, то дали по-скоро не трябва да се замислите за настолен компютър от висок клас?

Източник:
http://hardwarebg.com/


Добавено  14 Септември 2005, Сряда
Автор на ревюто:  Larry
Оценка:
Прегледа: 3660
Език: bul



pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh