Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 62 гости и 0 _MEMBER0 онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


MSI P4N Diamond

Историята на nVidia на пазара за чипсети е кратка и изпълнена с бляскави моменти. Първия им чипсет беше обявен преди около 4 години – Crush 420. Той беше за АМД процесори и ако трябва да сме искрени проблемите му бяха повече от предимствата – най-вече с драйверите.
nVidia прекалено бързо влезе "в час" и обяви чипсета, който категорично отне короната на VIA, която до този момент необезпокоявано заемаше 1-вото място като доставчик на чипсети за AMD процесори.
Последваха също много успешните nForce2 и nForce4 чипсети за AMD Athlon64, който още повече затвърдиха водещата позиция на nVidia в този пазар.
Лагерите бяха добре разпределени – ATI започна да прави чипсети за Intel , а nVidia владееше пазара за AMD чипсети – двата процесорни гиганта си бяха разпределили пазара много умело и балансирано до ноември 2004г. когато nVidia и Intel размениха официално лицензи за новите технологии. Това беше особено важна стратегическа крачка за nVidia, защото вече огромния пазар на Intel се отвори за тях. За тази стъпка се говореше (т.е. пускаха се слухове от доста време) но едва миналата година тя стана законно реална.
Дали обявяването на SLI технологията, която дава на системите с AMD и nForce4 SLI голяма преднина пред която и да е система с Intel процесор е катализирало процеса или не – можем само да гадаем (лично аз така предполагам).
Самото партньорство между Intel и nVidia е интересно и според мен. Определено то не е заради привързаност и общи интереси. Просто Intel направи "приятел" и партньор един от най-големите си потенциални конкуренти. Един от примерите за това е и факта, че nVidia за момента не е обявила не SLI версия на чипсета си и по този начин не влиза в каквато и да е пазарна конкуренция с чипсетите на Intel, които са значително по евтини.
Официално чипсета беше обявен тази година на Cebit , където всички водещи фирми показаха дънни платки базирани на nForce4 SLI Intel Edition.

MSI P4N Diamond
Повода за това ревю е първата обявена и излязла реално на пазара дънна платка с новия чипсет – MSI P4N Diamond.
За фирмата е излишно да споменаваме – последните години е в челото на производителите на дънни платки, един от най-големите производители на видеокарти, който през последните години разширява все повече и повече продуктовата си гама – от сървърни решения, преносими компютри, оптични устройства, barebone системи, Мр3 плеъри и др.
За дънната платка – P4N Diamond всъщност е първото дъно с този чипсет попадало ни в ръцете и.. още и ние не знаем какво може.
Това, което можем да кажем за дъното преди да го разгледаме и тестваме е, че Diamond серията на MSI е "най-наточената", притежава всички възможни екстри и е предназначена за ентусиастите и маниаците, търсещи максимални възможности за оувърклок и естествено всички възможни екстри.
Искам да се спра на чипсета преди да премина към дънната платка:
nForce4 SLI Intel Edition за разлика от nForce4 SLI за AMD използва класическия дизайн на чипсети – два моста, северен и южен. И двата чипа си имат и имена: северния е кръстен "System Platform Processor" (SPP), а южния "Media and Communications Processor" (MCP).
В SPP има интегриран DDR2 контролер (първия на nVidia) и 19 PCI-E "канала" – 16 от които се използват за видеокартата или SLI (две видеокарти) - x16 PCI-E при една инсталирана видеокарта или два х16 PSI-E слота работещи в режим x8 + x8 PCI-E при инсталирането на две видеокарти – SLI.
В южния мост (MCP) е помещава 7.1 каналния звук, който не е Sound Storm, десет USB 2.0 порта и гигабитовата мрежа с вградения firewall наречен "ActiveArmor", поддръжка на 5 32битови PCI слота. Дисковата система (кръстена "MediaShield ") поддържа четири S-ATA контролера, които поддържат NCQ (native command queuing) и са S-ATA II (до 3Gbit/s транфер). Естествено присъстват и 2 P-ATA контролера.
Интересен факт е, че северния и южния мост не комуникират по между си чрез PCI-Е шината, както всички останали чипсети за Intel. nVidia в случая са проявили малко творчество събирайки най-хубавото като технологии от Intel и AMD и са използвали HyperTransport технологията на AMD с която те имат доста голям опит.
За лично мое съжаление чипсета на nVidia за Р4 не поддържа DDR 1 памет, а само DDR2 533 и 667MHz.

Дъното отблизо
Традиционно за MSI дъното пристига в голяма и доста шарена кутия:



Която на практика е почти същата, както кутиите за AMD базирани дънни платки. Най-основната разлика е надписа :-)

Окомплектовката е доста богата /не съдете по снимката/. Дъното идва с:
- Два диска.
- Четири S-ATA кабела
- Три "кръгли" кабела – два за IDE устройства и един за флопи.
- Заден панел
- Задна USB планка на която е и D-Bracket
- Задна Fireware планка
- Задна S-ATA планка
- Дебело упътване

Един от минусите който видях е, че на задната планка за S-ATA няма изход за захранване... т.е. Ако ще я използвате ще трябва да си намерите сами захранване за харддиска.



Извадено дъното изглежда така – от далече се вижда типичната за MSI цветова гама.

Радиатора на южния мост е направен добре, но се напича зверски след известно време работа, а охлаждането му е трудно заради минаващите над него видеокарти:



Строените в редица S-ATA конектори създават много добро впечатление, но за да не се развали то трябва да подходите максимално внималено и естетично с кабелите...
Над тях (в случая в дясно) се намира и "сърцето" на дъното – Core Cell. Това е фирмена технология на MSI отговаряща за динамичния оувърклок на дъното. Тази екстра е доста интересна и подходяща са начинаещите оувърклокъри.

Вижда се и че всички пинове за USB, Fireware и за самите бутони (power On, reset) са оцветени в различни цветове. Това прави свръзването им доста по-лесно и безпроблемно.

На задния панел освен многото екстри няма нещо ново и нестандартно. 7.1 изходите, цифровия и оптичния изход, двата изхода за двете гигабитови мрежови контролера, както и един Fireware изход.

Заключение
Дънната платка и самия чипсет не само оправдаха очакванията ми, но и ги надминаха. За пръв път срещаме чипсет за интелски процесори, който да е по-бърз и с повече възможности от интелските чипсети и най-вече да не е произведен от Intel :-). Освен производителността nvidia направи възможно и ползването на SLI системи с интелски процесори – досега това беше запазена територия за AMD системите.
MSI се представиха отново много добре с поредната си дънна платка от серията "Diamond" – серия за маняци и хора искащи наистина максимума от системата.
Естествено и това дъно както всички, които са ми минали през ръцете си има своите недостатъци, но за момента никой още не е направил перфектното дъно. Недостатъците на P4N Diamond са основно свързани с двата охладителя на северния и юцния мост. Според мен MSI можеха да измислят по-адекватно охлаждане на южния (примерно същото както на K8N Diamond).
Другия минус, който намерих на дъното е неговата цена. Не че тя е изненада (всички аналогични дънни палтки са на подобна цена), но определено е огромна "спирачка" дъното да стане масово.


Добавено  11 Юни 2005, Събота
Автор на ревюто:  Marian Stoianov
Оценка:
Линк свързан с ревюто:  HEXUS.net : Review
Прегледа: 3323
Език: bul



pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh