Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 60 гости и 0 _MEMBER0 онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


NEC-Mitsubishi MultiSync LCD1970GX

Представяне
NEC-Mitsubishi Electric Visual Systems Corp. (NMVS) е сравнително нова компания с равно участие на добре познатите ни фирми NEC Corporation и Mitsubishi Electric. Тя е създадена в началото на 2000 година и да сме по точни на 18-ти януари, като малко по-късно през същата година се открива и европейския офис на фирмата. NEC-Mitsubishi Electric Visual Systems Corp. е създадена основно с цел разработката на CRT/LCD монитори и въпреки сравнително краткото си съществуване, на базата на предишният опит на NEC и Mitsubishi, както и редица нови разработки, компанията доста успешно си изгради добро име сред потребителите със своите висококачествени и надеждни продукти. Особено популярни са и решенията от високия клас, предназначени за професионална употреба.
Официален дистрибутор на продуктите на NEC-Mitsubishi у нас е фирма ВАЛИ Компютърс.

NEC-Mitsubishi MultiSync LCD1970GX отблизо



Това е един от най-новите модели на компанията, който е и един от първите достъпни на пазара (включително и у нас) LCD TFT монитори използваш матрица с време за отговор на точките 8 милисекунди.




Мониторът има много стилен дизайн и привлекателен външен вид, рамката около екрана е доста тънка, като контролните бутони са изнесени под нея. Самия контролен панел е доста интересен и леко нетрадиционен, той е съставен от 4 стандартни бутона и един многофункционален служещ за навигация. Въпреки, че първоначално работата с менюто е малко трудна, особено за хора свикнали с наложилите се масово два или четири отделни бутона за навигация, то след кратка употреба тази нова концепция тя се оказва доста удобна.


Захрнаващият блок е вграден в корпуса на монитора, като за допълнителна сигурност в задната част на корпуса е изведен допълнителен бутон за включване/изключване на самия захранващ блок.


Освен захранването, в корпуса на монитора е интегриран още и USB 2.0 HUB, който ви дава съществено удобство при използване на USB устройства (MP3 плеър, външен твърд диск и др.), както и увеличава наличните USB портове с още три (на практика от един зает порт на компютъра, получавате 4 USB порта достъпни от монитора).

Не трябва да пропуснем да споменем и ергономичната основа на монитора, която ви дава възможност за значителен контрол над позицията на екрана - завъртане на цялата основа до 340 градуса наляво/надясно, до 35 градуса вертикално завъртане на самия екран, увеличаване на височината с до 11 сантиметра и естествено капаче скриващо кабелите.

Освен това MultiSync LCD1970GX е TCO'03 сертифициран, което означава, че монитора отговаря на най-новите изисквания за ергономия, потребление на електроенергия, екологични изисквания и ниво на електромагнитни и други лъчения.

Характеристики
Размер на екрана: 19 инча / 48,2 сантиметра
Разстояние между точките: 0,294 милиметра
Яркост (типична): 400 кандела на кв. метър
Контраст (типичен): 700:1
Хоризонтален зрителен ъгъл: 170 градуса (85 ляв, 85 десен)
Вертикален зрителен ъгъл: 155 градуса (85 горен, 70 долен)
Време за отговор на точките: 8 милисекунди
Изобразявани цветове: над 16 милиона
Видеовходове: аналогов D-SUB и цифров DVI-D
Стандартна разделителна способност: 1280x1024 @ 60 Hz
Консумация на електроенергия: 52W включен, <4W в standby режим, <2W изключен
Размери: 412,5 x 386,5 - 496,5 x 220 милиметра
Тегло: 7,4 килограма

Тестове и резултати
Дотук нещата изглеждат много добре, отличен дизайн, възможности и характеристики осигурявани от LCD1970GX, но дали всичко това отговаря на реалността? Няма начин как да не подложим това на проверка с реални приложения при реално ползване на монитора, още повече, че този модел не е насочен само за геймъри, но и а общо ползване като браузване в Интернет, гледане на филми и т.н.
Започваме с проверката на представянето в няколко специално подбрани 3D приложения - 3DMark01Se (заради бързия фреймрейт), MAX Payne 2 (тестовата сцена е в началото в склада, гледаме текстурите върху кашоните), Doom 3 (заради тъмните сцени) и Far Cry (заради големите открити светли пространства). Резултатите са доста впечатляващи, безпроблемно представяне при голям брой кадри, тъмните сцени и големите открити пространства също са сравнително добре представени, въпреки някои леки забележки в следствие на използваната матрица (повече затова след малко) и огледалния ефект на специалния филтър при тъмните сцени.
Продължаваме с тест за преглеждане на цифрови снимки, за целта използвахме голям набор от снимки направени с 4-мегапикселен цифров фотоапарат. Представянето на цветовете на екрана беше доста задоволително, като отново заради ограниченията предизвикани от самата матрица се забелязват леки проблеми при изобразяването на много близки нюанси на цветовете (просто цвета изглежда еднакъв).
При тестовете с филмовите заглавия си проличаха най-много недостатъците на този екран, на първо място е специалното покритие върху самата матрица. Така наречената технология OptiClear, която представлява специален филтър за подобряване на възприемането на образа възпроизвеждан на екрана. Безспорно можем да заявим, че има полза от този филтър, но той има и един много неприятен недостатък. Става дума за огледалния ефект предизвикван от самия филтър, той отразява околните обекти, което е съвсем ясно видимо при по-тъмни цветове и най-вече при напълно черно (можете да се убедите в това и от снимките на самия екран). Естествено при липсата на други светлинни източници освен монитора (например вечер когато гледате филм) огледалния ефект не е особен проблем, но все пак този монитор няма да бъде ползван само вечер на тъмно, нали?
Другият недостатък, който забелязахме при теста с филмите (а и не само при него), са слабите зрителни ъгли, който нямат нищо общо с големите стойности обявени официално от производителя. Това естествено е нещо, което не би трябвало да ни учудва, все пак е пределно ясно че постигането на по-бързо време за отговор е с цената на намаляване на зрителните ъгли. На практика достигането до 160-170 градуса при 16-милисекундните матрици като че ли беше пиковата стойност на зрителните ъгли. С излизането на по-бързите 12 и новите 8 милисекундни матрици зрителните ъгли намаляха. На практика зрителните ъгли при този монитор са от порядъка на 100-120 хоризонтален и не повече от 100 вертикален, като долния е значително по-слаб от горния ъгъл.
И тук, както и при 8-милисекундния 17-инчов монитор на Benq, който тествахме наскоро е използвана TN (Twisted Nematic) матрица производство на Samsung, всъщност засега май само този тип LCD матрици са с възможност за 8 милисекунди време за отговор. "Проблемът" при този тип матрици е в представянето на цветовете, на практика те могат да изобразят само 262 хил. различни цвята, като за изобразяването на 16,2 милиона се използва специален метод на бърза смяна на определени цветове във всяка една точка, за да се симулира дадения цвят.

Заключение
Като цяло NEC-Mitsubishi MultiSync LCD1970GX е един много добър 19-инчов монитор, подходящ основно за запалени геймъри. Това е в следствие на бързото време за отговор на точките (8ms), но заради него са направени компромиси със зрителните ъгли и с цветовото представяне. Това означава, че за професионална употреба за дизайн с този монитор просто можете да забравите. За използване в офис също не е особено подходящо решение предвид огледалния ефект на филтъра и ниските зрителни ъгли, за гледане на филми особено едновременно от няколко човека също не трябва и да помисляте.
Въпреки, че по спецификации времето за отговор е 8 милисекунди, то ние се съмняваме, че реалната му стойност е точно толкова, по-скоро тя варира в определени граничи, като минималната стойност вероятно достига 8 ms. Подобно нещо се забелязва при останалите монитори с 8 милисекунди време за отговор, което означава, че това най-вероятно е проблем на самата технология на матрицата. Въпреки това този монитор се представя по-добре от почти всички останали модели с 12 ms време за отговор, които сме тествали досега, затова можем да предположим, че дори да варира малко времето за отговор надали надвишава 12ms или поне не много на моменти. Всъщност при 8 ms време за отговор вие разполагате с възможност за възпроизвеждане на до 125 кадъра в секунда (до 83 при 12ms), което е напълно достатъчно дори за капризните маниаци на тема 3D шутъри (на практика дори с най-новите и мощни видеокарти трудно ще можете да достигнете такъв фреймрейт, при резолюция 1280х1024, при последните хитови заглавия).
Крайната цена на 19-инчовия TFT LCD монитор NEC-Mitsubishi MultiSync LCD1970GX към момента на написване на ревюто е 1039 лв. без ДДС, което е съвсем в нормалната граница на нещата предвид бързината на матрицата и размера на екрана. Гаранцията е 3 години.

Източник: http://hardwarebg.com/


Добавено  05 Април 2005, Вторник
Автор на ревюто:  Marian Stoianov
Оценка:
Прегледа: 3247
Език: bul



pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh