Вход Новини :: Магазин :: Форум :: Теми :: Връзки :: Сервиз :: Ревюта :: Парфюми
Search

Главно Меню

Реклама

Приятели


BGtop.net
BGtop.net

Online
Имаме 56 гости и 0 _MEMBER0 онлайн.

Ти си анонимен посетител. Можеш да се регистрираш безплатно щракайки тук


HESUP.com FAQ (Често задавани въпроси)


Категория: FAQ Начало -> DOS

Въпрос

Отговор

Основни DOS команди !?

Това според нас са някои по известни и полезни DOS команди които всеки трябва да знае, особенно ако искате да ставате хакери :))

HELP - помощ (може да ви много полезна за да видите опциите на командите), можете да използвате и бърз help като напишете <командата/?> по този начин ще получите бърза помощ за съответната команда.

MD <име на директория> - създава дериктория.
RMDIR <име на директория> - изтрива дериктория (само ако е празна).
CD <име на директория> - влизаш в съответната директория.
CD.. - излизаш от под директорията.
CD\ - излизаш от всички директории в които си влязал.
COPY <име на фаил> <пътя до мястотото където искаш да го копираш> - копира файлове (при MSDOS никъде няма да срешнете команда Paste - просто я няма). Командата COPY е много полезна за крадване на PWL файлове защото Вие предполагам занаете че този/тези фаил/ове се намират в директория WINDOWS, тогава пишете copy *.pwl a:\ - с това указвате да се копират всички файлове с разширение PWL на устройство "А". С това си спестявате търсенето и пействането, а и става много по бързо прехвърлянето.

DEL <името и разширението на файла> - изтрива файлове, а може да зададете командата и по този начин del *.* - така указвате да се изтрият всички файлове.

DELTREE <името на директорията> - можете да изтривате пълни директории включително и всичките и поддиректории.
FORMAT <устройство> - форматира зададеното устройство има много опции вижте ги сами (няма да ги обяснявам).
FDISK - служи за разделяне на диска на дялове. (Partition Magic -разделя диска под Windows).
SYS <устройство> - прехвърляне на системните файлове - задължително устройството трябва да е форматирано, или да е празно защото те се разполагат на точно определено място, ако има нещо на тяхното неможе да стане прехвърлянето.
DIR - показва списък от файлове и директории (зависи къде си).
CLS - изчиства екрана.
SET - създава променливи за обкръжението и им присвоява стойности.
TYPE - показва съдържанието на файла, но без възмойност за редактиране.
ATTRIB - скрива или показва скрити файлове зависи от опцията.
EDIT - стартира редактор за цял екран.
MEM - показва информация за разпределението в RAM.
MIRROR - предпазва диска от неволно форматиране. Съхранява информация за изтрити файлове.
VER - показва номера на текущата версия на DOS.
TREE - показва структурата на дървото на поддиректориите, на дадено устройство.
UNDELETE - възтановява случайно изтрити файлове (е ако не сте расетнали компютъра де).
UNFORMAT - възтановява файлове, изтрити при случайно форматиране на диска.
SETVER - указва на DOS да присвои на приложението различен номер на версия.
SUBST - замества буквеното означенение на устройството с път за достъп до поддиректория. Буквените означения, използвани по този начин се наричат виртуални драйвери.
FASTOPEN - увеличаване бързодействието на диска.
SHARE - поддържа съвместно използване на файлове и тяхното заключване.
XCOPY - копира избирателно файлове.
DISKCOMP - сравнява садържанието на две дискети писта по писта, отчитайки кои писти не са идентични.
CHKDSK - анмализира, диагностицира и коригира (по-избор) често срещани грешки на твърдия диск и извежда информация от FAT за диска.
BREAK - определя дали DOS ще проверява за натиснати от потребителя клавиши CTRL+C (които прекъсват повечето команди на DOS).
TIME - показва сиистемното време и позволява промени в него (часовника).
DATE - показва или установява системноата дата.
PROMPT - променя промпта на DOS. Изпраща кодове ESCAPE към ANSI.SYS (там където виждате "C:\" може примерно да слижите датата, часът и др.

Tова са част от DOS командите, ако не сте разбрали нещо или искате да попитате за нещо друго просто драснете ни едно писмо - help@hesup.com

Горе
Как да си разделим харда на дялове?

Отговор : Здравейте приятели. Настоящата тема доста би заинтересувала не само начинаещите потребители, а и по-напредналите които желаят да експериментират и на които рано или късно се налага да си разделят твърдият диск на няколко дяла, например C: и D: и досега не са правили това. Причина може да бъде както зашитата от вируси (знаете че обикновено разрушителната сила е насочена към С:, а ние си запазваме документите, филмите и игрите на другият дял), така и желанието да инсталираме втора операционна система.

ПЪРВИ МЕТОД:

PartitionMagic 7 Pro.

Една революционна програма според мен. Последната версия притежава friendly user (приятелски) интерфейс, лесна е за работа, има дори вградени съветници (wizard), какво и как да стане ако се колебаете. Предимството пред другия метод е, че вашата информация остава непокътната, независимо дали един дял го разделяте на два, или последните ги обединявате в един.

Как работи?

След като си набавите програма и я инсталирате, ще ви посрещне долният интерфейс. Виждате че софтуера веднага разпознава и четирите ми устройства. Но ние казахме, че ще се абстрахираме и че класическият случай е да имаме само един нали? Какво се иска от вас? Каквато и да ви е целта, кликнете с десен бутон върху устройството. Както виждате, опцията Resize/Move е активна. Веднъж влезнали в нея, можете да намалите големината на С: Просто издърпвате там плъзгача наляво и виждате как от 3,2 GB примерно диска става 1. Това което остава до 3,2 GB е "незаето" пространство, мислете си за него като новозеландско Табу - никой не може да го пипне, респективно компютъра не го разпознава...засега. Но на нас точно това ни трябваше. Сега кликаме с десен бутон върху него и избираме опцията Create, т.е. създаваме нов дял. Избираме също така каква да бъде File system - примерно FAT, FAT32, NTFS и др. Ако не сте сигурни в това което правите, изберете FAT32. Следващата стъпка е пак с десният бутон, където трябва да направим Format. Ако нещо объркаме, винаги имаме възможността да изберем опцията Undo (една стъпка назад). Можем също така да зададем етикет (Label) на новото устройство, така че да не се бъркаме. Моят съвет е да ги кръстите с имена както аз, защото някак си по-сигурно е да дадеш десният бутон и примерно изтриване (Delete) на партишъна, отколкото върху някаква буквичка като D:, нали? Убедили сме че всичко е наред, потвърждаваме с бутона Apply changes (съгласни с промените), компютъра ще поиска рестарт, ще почне да зарежда до 100 % и ще се зареди отново до Windows. И отваряйки My computer ще видим красота - новият дял ни очаква, като войник готов да издържи Linux или поредната Windows атака :) Програмистите на PowerQuest Corp. ни уверяват, че информацията няма да ни се загуби. Но и най-добрата състезателка по художествена гимнастика може да изпусне бухалката си, затова нека първо си копираме някъде важните файлове, да няма после ама аз, ама ти така каза... :Р

От къде можете да си набавите PartitionMagic 7?

Хех, небезизвестен факт е, че компютърните фирми са между "чука и наковалнята". В момента на покупката на нова или втора ръка машинка, те са в нарушение на авторското право, защото ви го продават с инсталиран Windows, нали? Така че, ако не ви се сваля програмата от Интернет (22 МВ), купете си я за 5 лв. от тях. Ако имате бърза връзка потърсете е на free.techno-link.com. Въпреки че сега се правят на почтени, там има и ще продължава да има много, много пиратски софтуер. Друг сайт на който можете да пробвате е руският nnm.cracks.ru. Горе си има опция Archive и вътре в полето "Поиск" въведете името на желаната програма. В Windows 2000, а може би и в XP има вградени инструменти за манипулиране на устройствата, малко несъвършени, но нека не забравяме че PowerGuest е трети разработчик, концентрирал се само върху този проблем. Повтарям че има какво да се желае от тези опции, защото там виждам само опции като Format, Delete logical drive, но не и Create, Resize и т.н. Може и да ги има някъде скрити, но със сигурност не е така лесно като гореописаният софтуер.

ВТОРИ МЕТОД:

FDISK
Приемаме, че ползвайки този втори метод за разделяне харда на дялове, се отказваме от цялата си информация - била тя важна или не. Копирайте си файловете на дискети, запишете ги на CD и сте готови. Всичко от което се нуждаете е да си направите системна дискета за Win98. От Control Panel влизате в раздела Add/Remove Programs, там на бутончето Setup давате опцията Create. Ще зареди до 20 %, ще поиска дистрибутив на Windows (може компютъра да си го намери и сам). Когато сте готови, рестартирайте и влезте в BIOS-а на компютъра. Най-често клавиша е Delete (на 1 сm от Enter-a), или F2. Влезнали вътре във втория раздел търсим къде е указан пътя от кое устройство компютъра да boot-ва. Търсим нещо от рода на А,С,CDROM. Вкарваме дискетата във флопито. Указваме "А" да е първо и излизаме като потвърждаване с YES "Y" за промените. Компютъра се рестартира и започва да чете от флопито. Чудесно! :) Ако оставим настрана че системната дискетка разпознава и CD устройството под DOS, pc спира до А:. Тогава ние стартираме файла Fdisk.exe

a:\fdisk и натискаме Enter

Посреща ни предупредителен екран, който ни казва, че това в което се опитваме да се намесим е много отговорна работа и още дрън дрън полезни предупреждения, хех. Смело сменяме буквата от "N" на "Y" и влизаме вътре. Понеже тука ми е малко трудно да покажа графично интерфейса, ще го наподобя със долната табличка:

1. Create DOS partition or logical DOS Drive
2. Set active partition
3. Delete partition or logical Drive
4. Display partition information

enter choice [ 1 ]


Първото което трябва да направим е да видим какво е положението в компютъра ни нали? Затова избираме номер 4. Посреща ни подобен интерфейс:

Partition Status Type Volume Label Megabytes Usage
1. A NTFS 4090 21%
2. FAT32 16065 79%

Виждаме че компютъра ми разпознава примерно 2 дяла. Показва ни и каква файлова система използувам за всеки един, колко е голям и колко %-та ми заема. така, излизаме с Escape и се връщаме до горната табличка. Сега влизаме в раздела 3 (триене). Там пък табличката е подобна на тази:

1. Delete primary DOS partition
2. delete extended DOS partition
3. и т.н.

По-долу в тази графа има място (поле) за въвеждане на номера на партишъна който искаме да изтрием. Ами така и така сме влезнали да трием, да почваме (нали знаете че ще загубим информацията)? Значи влизате в раздел 3 (триене) и избирате опция 1. Съгласявате се с "YES", после пак. Излиза се до универсалната табличка с Escape. Веднага влизаме в раздел 4 (информация за текущото състояние на харда) и виждаме какво е останало. Ако има още дялове, отиваме пак в раздел 3 и избираме опцията 2 и така докато изтрием всичко. Сега вече ни интересува раздел 1 (създаване на дялове). Ще видим следната табличка:

1. Create primary DOS partition
2. Create extended DOS partition
3. и т.н.

Алгоритъма тука е аналогичен. Избираме от раздел 1 опция 1. Компютъра ще ни попита дали този дял да бъде максимум голям или не. Ние казваме "N", защото нали делим харда да имаме 2 дяла? После указваме колко да бъде голям първият дял. Приблизително числата под DOS са равни на мегабайтите под Windows. Числото 950 е приблизително 1000 MB. Ще зареди до 100 %, после веднага пак в раздел 4 да видим какво е станало нали. После се връщаме и избираме от раздел 1 опцията 2. Този дял ако не искаме да имаме други, го оставяме целят с "Y". Предпоследното което ни остава да направим е да влезнем в раздел 2. Вътре се указва кой дял да бъде активен (1 или 2) и компютъра ще сложи буквата "А" пред активният дял. Сега излизате с Escape докато не видите промта на DOS (a:\>). Тогава рестартирате ръчно от копчето компютъра и той пак спира до А:, тогава

a:\format c: /s и натискате Enter, съгласявате се с "Y", после същото и с устройство D:

a:\format d: /s и натискате Enter

За проба пишете командата да проверите работи ли новият дял, колко е голям и т.н.

a:\dir c: и натискате Enter

a:\dir d: и натискате Enter


Е, това беше за днеска приятели, научихте ли нещо ново. Надявам се че ДА. Но все пак не забравяйте думите на кечистите от WWF:


"Моля ви, не правете това у дома си, оставете опасността на нас"

Горе
DOS команди за Internet?

Под DOS можете да направите много неща, които не могат да станат с обикновен Windows 9.x (без допълнителни програми). Тук ще разгледаме някои DOS команди:

1. Ping - под ping се разбира изпращането на Echo Request до друг компютър в мрежата, за да се разбере дали тодй съществува. Щом другия компютър получи такъв пакет, той е длъжен да отговори на подателия му. С тази цел в DOS е създадена командата PING. Нейният най - опростен формат е: (параметрите в квадратно скоби не са задължителни)

PING [-t] [-n брой] [-l големина] [-i време на живот] [-w милисекунди] адрес
Параметрите имат следните значения:
-t - ако е споменат ще се пращат безбройно много пакети докато не бъдът спрени с Crtl+C
-n - това указва колко пакета да се пратят (по подразбиране е 4)
-l - указва големината на пакета (по подразбиране - 32 байта)
-i - тука моджете да кажете през колко рутера или шлиуза максимално да може да мине вашия пакет
-w - колко милисекунди да се чака отговор от всеки пратен пакет


Ако програмата ви даде съобщение "Requested Timed Out", това означава че или този адрес не съществува или пакета не се е върнал (за по-сигурно пращайте по повече пакети и задайте по-голиам период на изчакване за всеки)

Пример:
PING -n 10 -w 10000 212.50.21.123 - това ще прати 10 пакета до 212.50.21.123 като всеки ще бъде изчакан 10 секунди

PING -t -l 5000 212.50.21.123 - в този пример се пращат безкрайно много пакети с големина 5Кb с цел "наводняване" на връзката

След като изпйлните командата PING ще получите нещо от сорта:

Pinging 212.50.21.123 with 32 bytes of data:
Reply from 212.50.21.123: bytes=32 time=1010ms TTL=126
Reply from 212.50.21.123: bytes=32 time=982ms TTL=126
Reply from 212.50.21.123: bytes=32 time=1256ms TTL=126
Reply from 212.50.21.123: bytes=32 time=817ms TTL=126
Ping statistics for 212.50.21.123:

Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 817 ms, Maximum = 1256 ms, Average = 1016 ms

Както видждате най-долу има статистика за това колко пакета са били пратени, колко върнати и средното време, за което са го направили.

2. Trace - тракинг се нарича проследяването на пътя до даден компютър (през кои адреси минава). Това може да се направи по следния начин в DOS:

TRACERT [-h OPITI] [-w MILISEKUNDI] ADRES

-h - брой опити за търсене на отделните адреси (по подразбиране 3)
-w - времто за чакане отговор на пакета

3. Netstat - Състояние на TCP/IP това е програма за показване на текущото състояние на TCP/IP, тоест за извеждане на информация за това кои портове са отворени, на кои има осъществена връзка и т.н.
Няма да ви обяснявам параметрите и. Просто я използвайте по следния начин:

netstat -a

това ще покаже цялостна информация относно TCP/IP
При не съществуваща Интернет връзка ще видите:

Proto Local Address Foreign Address State

Proto - това е протоколът, с който е осъществена връзката
Local Address показва на кой порт е свързана вашата машина
Foreign Address - портът на отсрещната
State - показва състоянието на връзката (в случайя портовете чакат за Connection Request)

netstat -na - получавате както IP адресите, така и номерата на отворените портове на машината ви.

NETSTAT е удобно средство за откриване на троянци при положение че знаете на кой порт работят. Да кажем че NetBus изплзва локален порт 12345 следователно ако състоянието на този порт е Listen явно имате зареден троянец (освен ако не ползувате защитна програма Firewall)

4. FTP - клиент за File Transfer Protocol Serveri

Чрез FTP.EXE можете да осъществите връзка с FTP компютър. Това става чрез:

FTP ADDRESS

Например: FTP 212.50.21.123

Ако нямате определен account в отсрещната машина пробвайте да се свържете с UserName: anonymous и parola: вашия e-mail

След това най - използуваната комада е: HELP

Е от мен тлкова останалото ще го научите като експерементирате. - Автор: Seamen - seamen_bg@yahoo.com

Горе



pinterest vkontakte instagram tiktok threads



Copyright© 2002-2024 by Хесъп ЕООД. Всички права запазени.

Support Hesup.com with Bitcoins. Our wallet address is 3GCxEdy3r6F1BYrQ5tyf8f7PeLsWYV1idh